JAGODY GOIJ
data dodania: 2013-08-08

JAGODY GOJI
NAJZDROWSZE OWOCE ŚWIATA ?

CZY WIESZ ŻE, JAGODY GOJI :
-zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?
-posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza?
-zawierają więcej beta karotenu niż marchewka?
-W jagodach Goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku?
Zaleca się zjadać około 70 sztuk dziennie (10-20g)Jagód Goji. Dzieci poniżej 10 roku życia powinny spożywać połowę tej dawki.
Jagody Goji możemy dodawać do musli, deserów, wypieków, jogurtu, duszonych potraw, zup itd. Doskonale smakują z kaszą ryżową lub jaglaną. Jagody Goji można również rzuć jako pyszną przekąskę.

Zapraszam do przeczytania o jagodach Goji. Wiele się ostatnio pisze i mówi o ich cudownych właściwościach, smaku i pochodzeniu.
Delikatne jagody Goji (Lycium Barbarum) rosną w spokojnej dolinie Himalajów. Żyzne gleby i świeże górskie powietrze gwarantują niemal idealne warunki dla wzrostu tych roślin. Były one i są nadal postrzegane jako jedna z tajemnic Tybetu i używane przez ich mieszkańców w dawnych recepturach jako eliksir.
WŁAŚCIWOŚCI JAGÓD GOJI
Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Są bogate w naturalnie występujące minerały takie jak: cynk, wapń, german, selen, fosfor, miedz i żelazo, witaminę C .Są także bardzo bogate w aminokwasy, izoleucyny i metioniny. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym nasze zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować min dietetykę i odżywianie sportowców. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycum jako środka skutecznego w serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin(głownie C) i SA bardzo nisko kaloryczne. Szacuje się ze w 100 gramach jagód jest jej Aż 2500mg.
Zalecenia.
Jagody Goji zalecane są w leczeniu reumatyzmu. Długotrwałe ich stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność i wzrok.
Ich spożywanie zalecane jest również dzieciom z obniżone odpornością oraz osobom żyjącym w stresie.
Zdaniem Prof. dr. Hab. Bożeny Waszkiewicz- Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej na SGGW Jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie wschodu od lat jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą poprawiająca ostrość widzenia, wspomagającą układ odpornościowy, poprawiającą potencje . Oddziałuje ona korzystnie na ogólna kondycje fizyczną organizmu oraz wyraźnie spowalnia procesy starzenia.
Wiele gwiazd sportu i Hollywood wprowadziło do swoich diet jagody Goji.
Do ich regularnego używania przyznaje się min Madonna oraz Victoria Beckham.
Robert Lewandowski w ostatnim wywiadzie opublikowanym w magazynie Gala też ujawnił iż za namową swojej narzeczonej-zainteresowanej dietetyką, wprowadził do swojej diety te cudowne owoce bo „mają zbawienny wpływ na organizm”.

Copyright © 2013 blogozdrowiu.info
Projekt: bxmmultimedia
System CMS: bxmadministrator.pl