Herbata: czarna, zielona, czerwona, biała, owocowa-którą wybrać?
Na rynku pojawiają się wciąż nowe smaki i mody, a Polacy i tak głównie piją tradycyjną czarną herbatę.Prawdziwe bogactwo zdrowia znajduje się jednak w herbatach ziołowych. Tym z Państwa, dla których oprócz walorów smakowych liczą się aspekty prozdrowotne herbaty, polecam nowość na rynku polskim- herbaty ziołowe, wyprodukowane z wyselekcjonowanych ziół upraw ekologicznych dla fabryki leków Lehning. Bez wątpienia są to herbaty dla smaku i zdrowia. Szczególna uwagę zwraca herbatka Minciniflorine wspomagająca odchudzanie (mieszanka 8 roślin m.in. piołun, pokrzywa, mate, guarana, jałowiec…), którą można pić na ciepło jak i zimo-dodatkowo doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Natomiast herbata Calmotisan (m.in. drzewko pomarańczowe, koper włoski, melisa, mak…)pomaga w zasypianiu, nie tylko dorosłym, rekomendowana jest dla dzieci już od 2 roku życia. Poza wymienionymi polecam również herbatę Digéflorine na trawienie, Laxaflorine o właściwościach oczyszczających, czy Pectoflorine wspomagającą naszą odporność,doskonale smakującą i co istotne, dostarczającą nam dzienną dawkę wit.C. Pełny asortyment wymiennych herbat -w dodatku po promocyjnych cenach,znalazłam w nowo otwartym , doskonale zaopatrzonym sklepie ZIELARSKO-MEDYCZNYM przy ul. Wilczej 69.
Temat,wydawałoby się,przerobiony na wszystkie możliwe sposoby, a tymczasem liczba osób otyłych w Polsce stale rośnie. Niestety, statystyki są bezlitosne i podają nam coraz wyższe cyfry dotyczące.... otyłych dzieci oraz młodzieży w naszym kraju. Dietetycy apelują o prowadzenie zdrowego trybu życia, przestrzegają przed poważnym zagrożeniem jakie niesie za sobą otyłość i wskazują na głównych winowajców:
-złe nawyki żywieniowe (źle zbilansowane posiłki, za dużo przetworzonej żywności a zwłaszcza tłuszczu i cukru rafinowanego),
- nieprawidłowy styl życia (brak ruchu, bierny odpoczynek, posiłki spożywane w „biegu”).
Jednak, Polak wie lepiej i....nie zwraca uwagi na powyższe , nie zaprząta sobie głowy zdrowym odżywianiem, tylko , w razie potrzeby, sięga po cudowne diety, których w ostatnich latach namnożyło się całkiem sporo. Każda nowa dieta , rozreklamowana jako „cudowna”, zdobywa natychmiast szereg zwolenników, którzy w pierwszych dniach po spektakularnym schudnięciu rozsławiają ją jeszcze bardziej i w ten sposób rośnie mit i przekonanie wśród nas, że objadać można się do woli, gdyż są cudowne diety, po których w ciągu kilku tygodni zrzucimy zbędne kilogramy. Tak się przecież dzieje, przy zastosowaniu słynnej diety kopenhaskiej, białkowej(dr P. Dukana), kapuścianej(popularnie zwanej zupką prezydenta), optymalnej (J.Kwaśniewskiego), dr R. Atkinsa, dr.M.Montignaca ,South Beach,itd.
( Poszczególne diety omówię w następnym numerze" Bliżej Natury", wraz z odpowiedzią na państwa kolejne pytania dotyczące tzw. higienicznego stylu życia)
Tak się dzieje-to prawda,lecz na krótko. Po zakończeniu diet powracamy do złych nawyków żywieniowych i kilogramy w zastraszającym tempie wracają do nas(z kilkoma jeszcze nadprogramowymi), a wraz z nimi ( w najlepszym przypadku), niedomagania, złe samopoczucie, ospałość, drażliwość, gorszy wygląd. Niestety,wraz z dodatkowymi kilogramami często pojawia się również: cukrzyca, nadciśnienie, stłuszczenie wątroby,problemy ze stawami kolanowymi. Uwaga rodzice! Coraz młodsze dzieci cierpią na te same choroby co dorośli, w wyniku nadwagi!!
Tymczasem, wystarczy odrobina rozsądku z kapeczką dobrej woli oraz szczyptą samozaparcia, aby zmniejszyć spożycie tłuszczy oraz cukru rafinowanego, zwiększyć konsumpcję warzyw(najlepiej surowych ,lub al dente ) i owoców. Jeść kilka niewielkich posiłków dziennie o przybliżonej porze dnia, zdecydowanie więcej się ruszać i.... diety staną się zbędne,a zdrowie wróci do normy.
Pamiętajmy! Odpowiednio zbilansowany posiłek to gwarancja lepszego samopoczucia i...utraty wagi.
- Komitet Terapii Wydziału Nauk Medycznych PAN w 1999 r. opublikował
oświadczenie, w którym napisał m.in.:
"Wszystkie dotychczasowe duże programy badawcze wykazały, że ograniczenie w diecie tłuszczów zwierzęcych, mięsa wieprzowego, a zwiększenie podaży jarzyn i owoców oraz zmniejszenie kaloryczności diety - zmniejsza stężenie
cholesterolu we krwi, ogranicza zapadalność na chorobę niedokrwienną, zawał serca, udar mózgu oraz przedłuża życie współczesnego człowieka......."
Dlatego ,tak ważny jest dobrze zbilansowany posiłek !!
Jeśli jednak, z jakiegoś powodu, nie prowadziliśmy zdrowego trybu życia i borykamy się teraz z problemem nadwagi, a co za tym idzie problemami zdrowotnymi i chcemy ten stan zmienić -zróbmy to rozsądnie. Aby sobie pomóc w pierwszych , nie ukrywam, trudnych tygodniach powrotu na słuszną drogę- zwaną racjonalnym odżywianiem, sięgnijmy po środki naturalne, nieinwazyjne, lecz przyjazne dla organizmu ludzkiego. Każdy człowiek jest inny ze względu na uwarunkowania genetyczne, wady wrodzone, urazy nabyte itd., dlatego też rożnie, poszczególne produkty będą działać . Musimy „wsłuchać” się we własny organizm i wspomagać dietę tymi środkami, które na nas działają. Do sprawdzonych,a naturalnych środków należy m.in. ziołowa herbatka Minciflorine firmy Lehning, działającą zarówno na zimno jak i gorąco. W czasie upałów doskonale gasi pragnienie nie tracąc przy tym właściwości wspomagających odchudzania. Można wspomagać się tabletkami Fucus(bardzo popularnymi od wielu lat na zachodzie Europy) tej samej firmy, które wyprodukowane na naturalnych składnikach, doskonale zadziałają wspomagającą przy zrzuceniu zbędnych kilogramów Nie zapomnijmy jednak o błonniku, jest on bowiem naszym ogromnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą! Błonnik znajdziecie praktycznie w większości spożywanych produktów. Najbogatsze źródło to m.in.:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna, chleb razowy, grube kasze, płatki owsiane,otręby
- warzywa strączkowe (fasola, soja),warzywa kapustne
- owoce (maliny, truskawki, czarna porzeczka, śliwki, jabłka,gruszki, morele, brzoskwinie)
- suszone owoce (brzoskwinie, śliwki, jabłka)
- orzechy, nasiona (dyni, słonecznika, lnu)
Na zakończenie uniwersalne(dla wszystkich) rady dietetyków dla zachować zdrowie i dobrej sylwetki, ze specjalnym przesłaniem-racjonalne odżywianie nie jest procesem krótkoterminowym. Dbać o swoje zdrowie, poprzez posiłki- należy przez całe życie.
„ Urozmaicaj swoją dietę, jedz warzywa, owoce, ryby, produkty pełnoziarniste.
Nie objadaj się, jedz powoli i delektuj się każdym kęsem jedzenia. Pamiętaj o regularności posiłków -jedz co 3-4 godziny, aby nie dopuszczać do napadów wilczego głodu. Stwierdzono, że rozłożenie określonej dziennej racji pożywienia na co najmniej 4 posiłki zmniejsza skłonność do otyłości. No i przede wszystkim - ruszaj się. Aktywność fizyczna jest bardzo ważna, nie bez powodu umieszczono ją u podstawy piramidy zdrowego odżywiania. „
Pamiętaj: do podstawowych i niezbędnych dla organizmu człowieka składników odżywczych należą:
woda, białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, oraz... błonnik.!
WAŻNE: uwaga na pestycydy!
Mimo, że w Polsce w uprawach nadal używa się mniej pestycydów niż na zachodzie to jednak nie jesteśmy od nich całkowicie wolni. W racjonalnym odżywianiu owoce i warzywa odgrywają dużą rolę, więc jeśli nas nie stać na ekologiczne produkty, to przynajmniej unikajmy pięknych, równiutkich jabłek, truskawek , winogron ,brzoskwiń, nektarynek, borówek /jagód oraz szpinaku,sałaty, ogórków ,selera naciowego i ziemniaków z hipermarketów. Nie wybierajmy tych ślicznych , równiutkich, bez plamek. Zdrowsze są te nierówne,z plamkami i nadgryzieniami .
10 podstawowych rad, które wzmocnią twój system dpornościowy przed nadejściem okresu zachorowań.
1.MYCIE RĄK
Dłonie i przedmioty, których dotykamy w naszym codziennym życiu są prawdziwym siedliskiem milionów bakterii, znajdują się one na telefonie, klamkach, klawiaturze komputera itd. ,nie mówiąc już o toalecie. Pamiętajmy o regularnym myciu rąk wodą z mydłem, a w okresie zwiększonej zachorowalności, epidemii również środkiem antybakteryjnym. Higiena pomoże nam skutecznie walczyć z
infekcjami zimowymi i zabezpieczy nas przed zagrażającymi nam wirusami.
2.WIETRZENIE POMIESZCZEŃ
Szczególnie zimą mamy tendencje do przegrzewania naszych pomieszczeń. Przebywanie w takim pokoju bez dostępu świeżego powietrza jest idealnym środowiskiem do zarażania. W takim przypadku wystarczy obecność jednej zainfekowanej osoby, a prawdopodobieństwo przeniesienia się infekcji jest bardzo duże.
3.Zrównoważona dieta
Dla wzmocnienia systemu immunologicznego należy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania.
Dieta powinna być zrównoważona aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Owoce, warzywa, witaminy B2,B5,C, białko sprzyjają tworzeniu przeciwciał dla atakujących wirusów.
4.Leki naturalne
Leki naturalne- homeopatia to mile widziane sposoby aby skutecznie i bezpiecznie wzmocnić organizm przed infekcjami sezonowymi. Pomogą one zarówno w profilaktyce jak i w zwalczaniu pierwszych symptomów choroby.
Są naturalne i bezpieczne, mogą być stosowane u dzieci i kobiet w ciąży wtedy kiedy inne leki nie są wskazane.
5.SPORT
Im więcej się ruszasz tym bardziej jesteś odporny na mikroby!
Podczas ruchu organizm wytwarza adrenalinę, a ta mobilizuje białe krwinki do walki z wirusami.
Regularna aktywność fizyczna to doskonała obrona organizmu przed atakiem wirusów, należy jednak uważać na tzw, przetrenowani,e które odwrotnie może osłabić odporność organizmu.
6.ECHINACEA
Lekarstwo pochodzące z Ameryki Pln.
Zioło to przyjmowane regularnie w okresie jesienno-zimowym może zmniejszyć ryzyko przeziębienia o aż 58% zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka wynosi 3g dziennie.
7.PIJ WODĘ
Picie wody i innych napoi, a tym samym dobre nawodnienie organizmu ograniczy rozprzestrzenianie się infekcji. W tym samym czasie należy zwrócić uwagę na unikanie słodkich napojów, gdyż cukier może spowolnić system odpornościowy.
8.ODPOCZYNEK
Naucz się relaksować. Brak odpoczynku, stres zaburza regularny sen, wprowadza niepokój, a to czynnik,i które osłabiają nasz organizm. Nie od dziś wiadomo ze stres wpływa na poziom kortyzolu-hormonu, który osłabia nasz układ odpornościowy.
9.Suplementy
W czasie zmęczenia, osłabienia organizmu i w okresie rekonwalescencji niektóre suplementy diety i witaminy mogą być dla nas pomocne dla wzmocnienia układu odpornościowego
Beta-karoten, witaminy C i D, selen, cynk...mogą być mile widziane jako suplementacja naszego organizmu. Można pomyśleć również o kuracji probiotykami, które przyczyniają się do odnowienia flory jelitowej
10.OGRANICZ PAPIEROSY I ALKOHOL
Dym tytoniowy i palenie wyjątkowo podrażnia drogi oddechowe oraz w znacznym stopniu przyczynia się do spadku poziomu witaminy C w naszym organizmie. Ponadto zwiększa ryzyko infekcji oraz powikłań związanych z drogami oddechowymi.
Alkohol ma tendencje to odwodnienia organizmu i znacznie zmniejsza ilość białych krwinek które pomagają w walce z różnego rodzaju zakażeniami.
KIEDY NALEŻY SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z LEKARZEM?
Wysoka gorączka, bóle głowy, wydzielina z nosa ,ból ucha –to mogą być oznaki przeziębienia ale organizm osłabiony przez wirus może zostać łatwiejszym celem dla bakterii, które powodują zakażenie uszu, oskrzeli, zatok itd. Narażone na takie powikłania są zwłaszcza małe dzieci, osoby starsze i astmatycy.
W przypadku ciężkich lub utrzymujących się dłużej (powyżej 7-10 dni) objawów przeziębienia należy skonsultować się z lekarzem.
NAJZDROWSZE OWOCE ŚWIATA ?
CZY WIESZ ŻE, JAGODY GOJI :
-zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?
-posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza?
-zawierają więcej beta karotenu niż marchewka?
-W jagodach Goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku?
Zaleca się zjadać około 70 sztuk dziennie (10-20g)Jagód Goji. Dzieci poniżej 10 roku życia powinny spożywać połowę tej dawki.
Jagody Goji możemy dodawać do musli, deserów, wypieków, jogurtu, duszonych potraw, zup itd. Doskonale smakują z kaszą ryżową lub jaglaną. Jagody Goji można również rzuć jako pyszną przekąskę.
Zapraszam do przeczytania o jagodach Goji. Wiele się ostatnio pisze i mówi o ich cudownych właściwościach, smaku i pochodzeniu.
Delikatne jagody Goji (Lycium Barbarum) rosną w spokojnej dolinie Himalajów. Żyzne gleby i świeże górskie powietrze gwarantują niemal idealne warunki dla wzrostu tych roślin. Były one i są nadal postrzegane jako jedna z tajemnic Tybetu i używane przez ich mieszkańców w dawnych recepturach jako eliksir.
WŁAŚCIWOŚCI JAGÓD GOJI
Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Są bogate w naturalnie występujące minerały takie jak: cynk, wapń, german, selen, fosfor, miedz i żelazo, witaminę C .Są także bardzo bogate w aminokwasy, izoleucyny i metioniny. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym nasze zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować min dietetykę i odżywianie sportowców. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycum jako środka skutecznego w serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin(głownie C) i SA bardzo nisko kaloryczne. Szacuje się ze w 100 gramach jagód jest jej Aż 2500mg.
Zalecenia.
Jagody Goji zalecane są w leczeniu reumatyzmu. Długotrwałe ich stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność i wzrok.
Ich spożywanie zalecane jest również dzieciom z obniżone odpornością oraz osobom żyjącym w stresie.
Zdaniem Prof. dr. Hab. Bożeny Waszkiewicz- Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej na SGGW Jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie wschodu od lat jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą poprawiająca ostrość widzenia, wspomagającą układ odpornościowy, poprawiającą potencje . Oddziałuje ona korzystnie na ogólna kondycje fizyczną organizmu oraz wyraźnie spowalnia procesy starzenia.
Wiele gwiazd sportu i Hollywood wprowadziło do swoich diet jagody Goji.
Do ich regularnego używania przyznaje się min Madonna oraz Victoria Beckham.
Robert Lewandowski w ostatnim wywiadzie opublikowanym w magazynie Gala też ujawnił iż za namową swojej narzeczonej-zainteresowanej dietetyką, wprowadził do swojej diety te cudowne owoce bo „mają zbawienny wpływ na organizm”.